Oude vrienden en nieuwe vrienden

De lente is gisteren begonnen, en Domburg ligt er weer stralend bij! Als altijd met de vele krokussen en narcissen die de badgasten begroeten, én dit jaar met een nieuw elan in de vorm als een officiële badplaats, door de European Spa Association (ESPA) aldus betiteld. Op 12 maart mocht onze burgemeester Rob van der Zwaag uit handen van Rainer Petry de oorkonde in ontvangst nemen, tijdens een ceremonie die – waar anders? – in het Badhotel plaats vond. Wat betekent die officiële status voor Bad Domburg? Op de eerste plaats dat de faciliteiten die men hier aantreft heel bijzonder zijn: water- en luchtkwaliteit, infrastructuur, kuurarrangementen worden nu door m.n. Duitse gasten en instanties voor volwaardig aangezien. En dat betekent weer dat een verblijf in Domburg past in hun ziektekostenpakket, zowel preventief als curatief. Een verblijf wordt deels vergoed in Duitsland. Voor ons is deze status eerder een extra stempel op deze mooie kustbestemming en waar onze plannen tot renovatie en uitbreiding van onze eigen wellness faciliteiten en diensten zo goed bij gaan passen.

Onverwacht belde een wel heel oude bekende mij op, of hij met zijn vrouw een paar daagjes naar Domburg mocht komen! Henri Thijs zal de meeste lezers niet zoveel zeggen, maar mijn studie- en jaargenoten van de hotelschool des te meer. Henri is onze éminence grise, de belichaming van de “erg hoge hotelschool” (zijn woorden) in Den Haag. Sinds 1989 heb ik hem niet meer gezien of gesproken, dus de verrassing was des te groter dat deze inmiddels 88-jarige culinaire maître met “zijn Barbara” (weer zijn worden) op de stoep stond. We hebben tijdens een diner veel herinneringen opgehaald en de nodige kronieken doorgebladerd. Ouderwets gezellig en heel vertederend tegelijkertijd. Henri en Barbara, graag tot een volgende keer!

Een andere ’oude vriend’ dook ook weer op. Na jaren heb ik weer contact gelegd met Robert van der Ham, een jaargenoot van diezelfde erg hoge school. Van Robert wist ik dat hij jarenlang het Inter.Coninental Hotel in Keulen leidde, en hij zou mij kunnen helpen in de voorbereiding op onze inspiratietour naar Duitsland, waarover hieronder meer. En Robert bleek als zelfstandig ondernemer ook een prima kandidaat om de voorgenomen cursussen Duits te geven aan de medewerkers van het Badhotel. Inmiddels zijn de cursussen Duits (en Frans) van start gegaan en na een drietal sessies zit de vaart erin. Bonjour mesdames et messieurs, herzlich wilkommen bij uw les. Collega’s: bonne chance en viel Erfolg!

Afgelopen zondag en maandag ben ik met mijn MT collega’s naar Keulen gereisd, voor alweer onze vierde inspiratietour. Deze keer bewust de bestemming net over de grens gekozen, naar een gebied waar zoveel van onze gasten vandaan komen. Inmiddels is ruim 45% van onze gasten uit Nordrhein-Westfalen afkomstig, dat was in 2008 nog maar 26%…! Hoog tijd om eens door een Duitse bril naar onze service te kijken en daarvoor heeft Robert een viertal hotels bereid gevonden om ons rond te leiden en vragen te kunnen stellen over hun hoge serviceniveaus. Klinkende namen: Hotel im Wasserturm en Exclesior Hotel Ernst in Keulen, en de twee prachtige Althoff Schlosshotels Bensberg en Lerbach in Bergisch-Gladbach. Veel gezien en gevraagd aan onze nieuwe vrienden Tatjana, Jan en Denise. Veel foto’s gemaakt om thuis nog eens terug te kijken naar ideeën voor hier. En wat wil een Duitse gast dan? Effizienz, Sauberkeit und Tempo, bitte! Hij is veel kritischer dan in zijn thuisomgeving en verliest daarbij zijn ‘gemak’ wel eens uit het oog. Hij wil graag formeel bejegend worden, maar staat open voor persoonlijk contact als het klikt. Klinkt allemaal voor de hand liggend, maar er is toch sprake van een iets andere gewenste benadering dan bij een Nederlandse of Belgische gast. Allemaal subtiliteiten, maar nuttig om het onbewuste zo bewust te krijgen en daar op in te kunnen spelen. En verder maar gewoon ons stinkende best doen en blijven doen waar we goed in zijn!

Govert Janzen – 22 maart 2014

 

And the winner is…

Het begin van het kalenderjaar staat bij ons voor de vijfde keer in het teken van de verkiezing van de Medewerker van het Jaar. Hoe gaat die verkiezing in het werk? Het is geen Idols, en toch ook weer een wel een beetje. Alle medewerkers worden gedurende het jaar ‘beoordeeld’ op hun uitvoer van de tien kernwaarden van onze bedrijfsvoering. D.R.I.V.E., weet u nog, met o.a. ‘wij anticiperen op de wensen van onze gasten’, wij dragen bij aan een schone en opgeruimde omgeving’, wij nemen beslissingen en weten dat we fouten mogen maken’ en – de mooiste – ‘wij zijn trots om bij het Badhotel te (mogen) werken’.

Welnu, na het geven van scores, bespreken en nuanceren is de winnaar uit de bus gerold, of beter gezegd de winnares. En dat is geworden: Astrid van Nierop! Astrid werkt al vele jaren en met evenveel toewijding op de afdeling reserveringen. Er zijn zelfs gasten die weigeren om bij collega’s van haar hun reservering te maken – zo hecht is de relatie tussen hen en Astrid geworden. Op 26 januari hebben we Astrid en de twee runners-up Edwin Marlissa (nachtreceptionist) en Nalaka Kalugodage (net benoemd als junior sous-chef) met z’n allen gefeliciteerd!

Aansluitend vond weer een D.R.I.V.E.-veiling plaats. Alle aanwezige collega’s konden bieden op een keur aan mooie en ludieke cadeaus en spullen die ter beschikking stonden. Van flessen Champagne (dank aan onze leveranciers voor de mooie kerstattenties) tot Decléor crèmes die uit het assortiment gaan, en van vergeten zonnebrillen tot telefoonaccessoires – voor elk wat wils zoals dat heet. Overigens, het is af en toe verbazend wat gasten aan spullen vergeten en waar een jaar lang niet meer voor gebeld wordt. Het mooiste is een set sleutels van een duur Duits automerk - hoe zijn die thuis gekomen? Enfin, na drie uur loven en bieden gingen de meesten met iets onder de arm naar huis. ‘t Was een hele leuke zondagmiddag; dank aan de supervisors voor de organisatie.

Afgelopen week was ik in het Zeeuws Archief aanwezig bij de opening van de tentoonstelling ‘J.H. Schorer, eerste Gouverneur des Konings‘ (1814) in Zeeland. Achterachterachterkleinkinderen van Schorer en de huidige Commissaris van de Koning, Han Polman, stonden stil bij anekdotes van 200 jaar geschiedenis in dienst van de Koning – wat onder de aanwezigen regelmatig tot een lachsalvo leidde. In het archiefcafé is een tentoonstelling van twintig beelden te bewonderen, leuk om een keer te gaan bekijken. En als bezoeken niet lukt, consulteer dan zeker de website www.zeeuwsarchief.nl waar over de tentoonstelling wordt geschreven én de slavenreis van 1761-1763 van dag tot dag te volgen is. Het schip d’Eenigheid is momenteel bij Ivoorkust gesignaleerd…

In onze nieuwe lobby hebben we weer een punt op de ‘i’ gezet in de vorm van de foto-wand met portretten van alle medewerkers van het Badhotel. Fotograaf Ruben Oreel (o.a. PZC) heeft in drie sessies bijna 70 collega’s vastgelegd en die foto’s hangen in traditionele sepiatinten op de wand in de lobby. Leuk voor onze gasten om ook eens te zien wie zo lekker voor hen kookt, wie zo kundig de bedden opmaakt en wie toch alle technische defecten elke dag weer oplost. Want de bediening, de receptie en ikzelf zijn niets zonder onze collega’s die vaak achter de schermen opereren. Nu staan zij ook volop in de schijnwerper!

Govert Janzen – 8 februari 2014

 

Het Jaar van het Paard

Welkom in 2014! En welkom in de geheel vernieuwde entree van het Badhotel – wat voor de social media-actievelingen onder u nauwelijks nog nieuws is. De dierenriem geeft aan dat we het jaar van het paard hebben, en laat het toeval zijn dat er dan ook een paard op onze fotowand prijkt. Het paard geeft aanzien en is slim, meestal vrolijk , charmant en sterk. Dat zijn nog eens mooie (karakter-)eigenschappen die we graag aan het Badhotel willen toedichten.

De afgelopen maanden en weken hebben in het teken van de lobbyrenovatie gestaan en sinds gisteren zit de klus er zo goed als op! De nieuwe ontvangst is een feit en ik ben erg blij met het resultaat. Een fris geheel, wat eigentijdser en door de juiste kleurstelling met volop ‘Zeeuws DNA’ en de parketvloer refereert met een knipoog naar ons verleden. Daarover gesproken, dit jaar bestaat het nieuwe Badhotel twintig jaar, echter kijken wij al voorzichtig uit naar 2016 waarin we het heugelijke feit vieren dat het Badhotel al 150 jaar (!) gastvrijheid biedt in Domburg.

Wat heeft mij verder bezig gehouden de afgelopen maand? De feestdagen natuurlijk, met een iets rustigere kerst in het hotel dan gebruikelijk, maar een heel drukke laatste week en dito eerste week van januari. Dat was weer uitzonderlijk – in de positieve zin – zowel op het land als op het strand. Want ook Strand90 heeft het eerste jaar met een knaller afgesloten. Onze verwachtingen voor het eerste seizoen zijn meer dan waargemaakt en we kijken met vertrouwen uit naar ons eerste volle jaar.

Begin december mocht ik aanwezig zijn bij het symposium ‘Op weg naar de badstatus voor Domburg en Cadzand’ in Middelburg waar o.a. de kwaliteit van het zeewater van Domburg werd gepresenteerd. En dan wel de chemische analyse van het water, wat een vereiste is voor het verkrijgen van de badplaatsstatus. En wat een bijzonder water hebben we hier, heilzaam tot op het bot… Al met al een technisch verhaal, maar wel in de geruststelling dat wij in de loop van dit jaar perfect kunnen aangeven wat ons water met je doet. Voor ons wordt het spannend omdat we deze maand beginnen met het proces van het aanvragen van de bouwvergunning voor de wellness uitbreiding en upgrading. De eerste schetsen worden al definitieve tekeningen en binnenkort kunnen we onze buren informeren over onze concrete plannen. Ook hier vertel in het voorjaar graag wat meer over.

Last but not least wens ik mijn lezersschare een goed en gezond 2014 toe, zowel in zaken als thuis met dierbaren. Het blijft leuk om via via te horen dat mijn blogjes ook in meer exotische oorden gevolgd worden en jullie zo op deze manier op de hoogte blijven van het Badhotel. Ik sluit af met een serie foto’s van de lobby; misschien meer van hetzelfde wat u al gezien heeft maar we zijn er dan met z’n allen ook maar wat trots op. Met hartelijke groet!

Govert Janzen, 18 januari 2014

November nieuws…

In mijn vorige blog heb ik de aandacht gevestigd op de Landelijke Archiefdag in het Zeeuws Archief in Middelburg. Op 2 november nam Kader Abdolah (foto 1) ons mee in zijn leven van jonge man tot de schrijver van nu. Op zeer charmante wijze vertelde hij over zijn belevenissen van zijn jeugd en zijn vertrek naar Nederland. Een koffer vol herinneringen, zo was zijn lezing samen te vatten. Na afloop was er een drukke signeersessie in het café van het archief en heb ik ook een boek, met opdracht, kunnen bemachtigen.

In het Badhotel hebben we voor het eerst een sessie gehouden waarin we onze collega’s hebben laten kennismaken met hun pensioen – wat je krijgt, wanneer, hoe en waar je nu al mee rekening dient te houden. Ook al bouw je als eind twintiger pas sinds een paar jaar rechten op. Het Pensioenfonds Horeca & Catering heeft een zgn. Pensioen Café ontwikkeld, een voordracht waarin op een heldere wijze verteld wordt wat je te wachten staat. De meeste collega’s hebben de sessie bijgewoond en kregen een brochure mee met daarin de belangrijkste zaken op een rijtje.

Het weekend van 16 en 17 november stond in het teken van een excursie met de Rotary Club Middelburg naar Lens/Béthune, net over de grens met Frankrijk in de buurt van Lille. Ik zou er niet over schrijven ware het niet dat we een bezoek hebben gebracht aan het Louvre museum. “Dat ligt toch in Parijs?”, hoor ik u al zeggen. Ja en nee, want in Lens is een dependance opgericht en ingericht, die elke voorstelling te boven gaat. Niet alleen de kwaliteit van de stukken, maar ook de aanpak: één zaal ter grootte van een paar voetbalvelden waar in chronologische volgorde de wereldkunst tussen 3500 BC en pakweg 1850 tentoongesteld wordt.  Fenomenaal in uitvoering! Een geweldige aanwinst voor de omgeving die deze impuls goed kan gebruiken. En op twee uur rijafstand van Middelburg, dus in één dag op en neer is goed mogelijk.

Afgelopen week heeft de jaarlijkse vergadering van Vereniging van Eigenaren (foto 2) van het Badhotel weer plaats gevonden. Tijdens de laatste zondag van november geeft het bestuur verslag van de gang van zaken in het Badhotel, en mijn rol is om de aanwezige eigenaren te vertellen over de bijzonderheden van het afgelopen jaar, de te verwachten omzet en rendementscijfers en het budget voor het volgend jaar. Hoewel het jaar nog niet voorbij is kijken we wederom terug op een goed jaar, waarin de (financiële) positie van het bedrijf verder hebben verstevigd, waarin we hebben geïnvesteerd en onze lange termijndoelstellingen onveranderd in het vizier kunnen houden. De suite-eigenaren hebben ook kennis kunnen maken met Paviljoen Strand90 en ik heb bevestigd gekregen dat het een goede aanvulling op onze portfolio is geworden.

Last but not least meld ik dat we voor de renovatie van de hotellobby goed op schema liggen. Iedereen (leveranciers) is besteld, de tekeningen zijn rond, we hebben er zin in. De beelden geven aan dat het iets bijzonders gaat worden, en dat geldt al helemaal voor de nieuwe kroonluchter. Maar eerst komen de feestdagen er nog aan en toveren we het Badhotel om een kerstsprookje. Nu de weersverwachting aangeeft dat de winter er met kou en sneeuw aan komt, kijken we uit naar de gezellige decemberdagen. Of het een witte kerst wordt vertel ik u in de volgende aflevering!

Govert Janzen – 30 november 2013

 

 

Domburg, Den Bosch, Cadzand, Middelburg en weer Domburg

Sinds mijn laatste blog is er weer het nodige gebeurd (bevalt het u om maandelijks wat nieuws te lezen, of wilt u dat ik om de 2 à 3 weken van mij laat horen?) en dan trap ik graag af met een nieuwe traditie sinds vorig jaar, de sales en marketing dagen van het MT van het Badhotel. Opgezet door collega’s Ankie en Jolanda, en met hen en Agnes, Edwin, Hanneke, Jan, Marco, Mario heb ik twee dagen doorgebracht om onze acties voor volgend jaar voor te bereiden. En dan moet u denken aan promotieactiviteiten om de naamsbekendheid van onze ‘outlets’ restaurant Zee&Land, Grand Café 1866, Instituut Vitaal aan Zee en Paviljoen Strand90 onder de aandacht van u te brengen. De nu al geslaagde vier Regionale Seizoenweken (aperitief, driegangen diner en koffie voor € 25 p.p.) worden ook volgend jaar elk kwartaal weer voortgezet. Daarnaast zullen we Vitaal aan Zee in het hotel meer onder de aandacht brengen bij onze gasten. Dat het niet alleen maar brainstormen in een conferentiezaal was ziet u op onderstaande foto – we hebben het ons ‘s avonds goed laten smaken in Strand90! Volg ons op Facebook en u merkt vanzelf wanneer er weer iets bijzonders te beleven is in het Badhotel in 2014.

Begin oktober vierden mijn ouders hun 50-jarige bruiloft. Met het hele gezin Janzen c.s. van drie generaties een weekend op stap in Den Bosch. Na een rondvaart door de historische Bossche grachten (die heb je daar ook!) hebben we gedineerd in het nieuwe restaurant Noble. En dat was heel goed! Ik maak u graag deelgenoot van deze mijlpaal middels twee fotootjes: het bruiloftspaar, en mijn broer en zijn vrouw en mijn zus en haar kinderen.

In oktober zijn vijf hoteliers uit Cadzand en Domburg voor de tweede keer bijeengekomen om te bespreken of een nauwere samenwerking zinvol is, en zo ja hoe we dat handen en voeten willen geven. Ik heb er al eens over verteld, de collega’s uit Cadzand zijn Peter Faase van Hotel Noordzee, Patrick Dieleman van De Blanke Top, Bart Gortmans van het Strandhotel en uit Domburg Peter Bommeljé van het gelijknamige hotel en ondergetekende. Op het eerste punt zijn we het wel eens dat er kansen liggen: uitdragen van gezamenlijke kwaliteit met onze unieke kenmerken en voordelen, in Cadzand is er een groot contingent Belgische toeristen en wij hebben onze Domburgse Duitsers – als we die nu eens kunnen enthousiasmeren voor alle hotels? Enfin, hoe we het tweede punt willen vormgeven is nog de vraag. Wel dat we het willen aanpakken met begeleiding waar en wanneer nodig. Wordt vervolgd.

Een van mijn ‘werkzaamheden’ buiten het Badhotel is bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief, de regelmatige lezer zal dat reeds weten. Graag maak ik even promotie voor het Zeeuws Archief, die sinds 1 oktober jl. begonnen zijn met een fantastisch nieuw blog van een spannende slavenreis die vanaf 1 oktober 1761 plaatsvond. Dagelijks wordt het blog bijgewerkt met een kort verhaal uit het dagboek van de opperstuurman of chirurgijn – geschreven in het Nederlands van de 18e eeuw en voorzien van tekst en uitleg over het leven aan boord, de reis en de gevaren die de mannen tegenkwamen. Niet altijd een vrolijk verhaal, wel altijd boeiend op www.zeeuwsarchief.nl. Wat ook boeiend is, is onze Landelijke Archieven Dag op zaterdag 2 november a.s. in het Zeeuws Archief in Middelburg. U bent de hele dag welkom, het hoogtepunt vormt de lezing van de bekende schrijver Kader Abdolah ‘s middags om 16.00 uur. Kom kijken en luisteren!

Dan heb ik nog niet meer verteld over de renovatie van de lobby van het Badhotel die in januari 2014 – over twee maanden – gaat plaatsvinden. Na stap voor stap de achtertuin, het grand-café, de hotelkamers, de conferentiezalen, het voorterras en het restaurant een nieuwe jas gegeven te hebben, is het nu de beurt aan de hotellobby! Het is wel passend om dit als laatste te doen in plaats van als eerste in zoveel hotels: we hebben zo elk jaar iets aangepakt voor onze gasten, maar de entree was altijd als vanouds het vertrekpunt (1993) naar de vernieuwingen. Welnu, zo meteen niet meer. Ik licht een tip van de sluier op aan de hand van onderstaande drie beelden, met alvast de toelichting dat er geen receptiebalie meer terugkomt, ook de liften een make-over krijgen en de hele lobby een Zeeuwse uitstraling gaat krijgen. Meer volgende keer.

Govert Janzen – 26 oktober 2013

 

Terug van vakantie

Inmiddels al weer een dag of tien aan de slag; ik kijk ook nog steeds terug op drie weken heerlijke vakantie eind augustus en begin september. We reden weg uit een zonnig Zeeland, om aan te komen in een net zo warme Lubéron en nog warmere Côte d’Azur. Hoewel we er al een paar keer eerder geweest zijn hebben Tanja en ik genoten van de omgeving, de cultuur en de mensen. Het was goed om mijn roestige kennis van de Franse taal weer eens diepgaand te toetsen en dan blijkt al weer gauw dat er heel vriendelijke Fransen bestaan. De francofielen onder de lezers van dit blog kennen wellicht de aardige steden Aix-en-Provence en Beaune. De eerste stad viel mij op de mooie bouw en de cours, en Beaune is een waar mekka voor gourmands en gourmets. Bijgaand een foto van een plein in Aix waar we direct tegen Aix aanliepen (de rosé wijn die we ook vrij exclusief in Strand90 schenken) en een postcard picture van Roussillon in de Lubéron, het dorp met de rode huizen.

Bon, terug van een paar weken weg liep ik tegen wat nieuwe zaken aan in en om het Badhotel. Op de eerste plaats de bekendmaking van onze DRIVE-winnaar ‘Medewerker van het Seizoen’, en dat is geworden… Inge Witvliet! Inge heeft zich in de aanloop naar de zomer en het hoogseizoen zelf met haar charme en harde werken onderscheiden van haar collega’s en daarmee de titel van de tussensprint gepakt. Van harte gefeliciteerd, Inge! En onze Wall of Fame begint zo aardig gestalte te krijgen.

Strand 90 heeft een topzomer – zoals dat tegenwoordig heet – gedraaid, dat zal u niet verbazen. Zelfs wij zijn aangenaam verrast door alles wat zich daar heeft afgespeeld: het aantal gasten, hun lovende reacties, de omzet, het team van Agnes (en Agnes zelf!), kortom de hele sfeer. Dank aan alle bezoekers, dank voor de complimenten en opbouwende kritiek. En kom vooral dit najaar nog eens terug!

Vanaf 1 oktober sluiten we op de woensdagen en de donderdagen; de overige dagen openen we de poort vanaf 11.00 uur. De gemeente heeft eindelijk de bewegwijzering in orde gemaakt. Vanaf parkeerterrein Irma is het slechts vijf minuten lopen.

Afgelopen woensdag ben ik door voorzitter Jaap IJdema geïnstalleerd als nieuw lid van de Rotary Club Middelburg. Ik was toch al lid, zult u zeggen? Jazeker, van de Walcherse club. Mijn move heeft alles te maken met mijn reguliere vrije dagen – de maandagen werden steeds lastiger in te vullen en daar Middelburg op woensdag bijeenkomt past mij dat beter en kijk ik er ook naar uit om na drie jaren ‘Walcheren’ weer nieuwe gezichten te leren kennen. En ik zal vast nog eens op bezoek gaan bij mijn ouwe cluppie.

Deze dagen is het weer Jazz by the Sea in Domburg e.o., dus de klanken van piano, bas en banjo klinken weer in onze voortuin. De zon is er vandaag bij gaan schijnen en er heerst een heerlijk en relaxt sfeertje in het dorp en in het hotel. We zitten als vanouds weer vol en alle gasten zitten momenteel op het terras te genieten van de muziek. Dit is na de zomer weer een highlight in Domburg en het Badhotel. Dat er nog maar vele mogen volgen!

Govert Janzen – 21 september 2013

 

 

Zomer in Zeeland (2)

De titel borduurt voort op die van mijn juli-blog. We zijn gezegend met nog meer dagen mooi zomerweer en het ziet er naar uit dat het zo ook nog even blijft. Voor de natuur is deze lange periode van droogte wat minder gunstig, maar voor het toerisme is het ideaal. En daar genieten we allemaal weer van.

Ik heb nog niet verteld over het bezoek van Lodewijk van der Grinten, voorzitter van Horeca Nederland, aan Domburg in de maand juli. Hij bezoekt van tijd tot tijd bedrijven in het land onder de noemer Tour de Branche, en vorige maand waren wij aan de beurt. Het was een leuke dag, goed om kennis met hem te maken en goed om hem kennis met de horeca-ondernemers in Domburg te laten maken. Ook de voorzitter houdt een blog bij, en daar wil ik graag naar verwijzen (klik hier) omdat het zo aardig geschreven is en nóg aardiger gefotografeerd. Een leuke impressie over een dagje Domburg vanuit een ander perspectief. Lees het!

Begin van de maand mocht ik als ‘buurman’ op bezoek bij de eigenaar van de Domburgse watertoren, Maarten de Bruin. Hij en zijn vrouw zijn al weer ruim een half jaar bezig met de renovatie van dit uit 1933 daterende monument. Voor de buren hielden zij een open huis, zodat we met een m/v of 30 daar op vrijdagavond te gast waren. Na een welkomstwoord in de bouwkeet mochten we alle trappen bestijgen tot aan het dak! Het is een ambitieus project, en het wordt door de familie De Bruin rigoureus aangepakt. Eenmaal helemaal bovenin kunt u zich voorstellen dat het zicht adembenemend is. 360 graden vrij zicht over Domburg (foto 1), Walcheren en de Noordzee (foto 2). Tel daar de ondergaande zon bij op en iedereen werd er bijna stil van. Na de rondleiding werden we uitgenodigd op een glas rosé bij Strand90 en zo werd het één lange, gezellige avond.

De zaterdag erop was ik aanwezig bij de zeildag van mijn Rotary Club Walcheren. Naast 10 leden van onze club waren er net zoveel gasten van onze Belgische en Duitse zusterclubs naar Veere gekomen om daar een dag te zeilen op drie antieke hoegaars. Dat zijn Zeeuwse vissersschepen uit de periode 1900-1930 die met veel geduld en inzet gerestaureerd zijn en nu met schipper en maten kunnen worden gehuurd. Voor ons was het doel om op een gezellige manier met elkaar kennis te maken, en dat is zeker gelukt. Het Veerse Meer leent zich bij uitstek om een dag op het water door te brengen – en de lunch op een eilandje. Het was een heerlijke dag genieten van onze prachtige Zeeuwse omgeving (foto 3-6).

De afgelopen weken heb ik de webcam van het Badhotel laten vernieuwen. De oude had zijn beste tijd gehad en gaf begin juli de geest en het beeld werd bevroren, zoals dat heet - gelukkig op een moment dat de zon scheen zodat we wel een representatief beeld hadden ten opzichte van het weer buiten! De nieuwe webcam draait goed met een duidelijk beeld van de duinen, De Manteling en de watertoren. En natuurlijk ontbreekt de zee niet! Op Strand90 hebben we afgelopen dagen ook een webcam gemonteerd en deze wordt de komende week aangesloten op de website van ons strandpaviljoen. U ziet dan live wat voor weer het op het strand is, maar wie bij ons op het terras zit is helaas/gelukkig niet te herkennen.

Govert Janzen – 17 augustus 2013

(foto’s 1 en 2 met dank aan collega-buurman Barry Polderman/Hotel Duinlust)

 

Zomer in Zeeland

We schrijven de laatste dag van de maand juli 2013. Eenendertig zonnige dagen zitten erop, en in dit tempo halen we de schade van de eerste zes maanden goed in, al is het maar gevoelsmatig. Dat het een drukke maand voor mij was hoef ik u waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Op het strand worden we met vallen en opstaan wijs, en ‘op het land’ is het een zomermaand als vanouds. Toch deel ik graag de bijzonderheden met u, want bijzonder was het allemaal.

Laat ik maar op het strand beginnen: Paviljoen Strand90 kent een vliegende start. Vanaf de maandag (1 juli) dat we om 10.00 uur de deuren – beter gezegd de poorten – open deden stroomt het paviljoen dagelijks vol, buiten én binnen. Natuurlijk zijn we verheugd met alle belangstelling, de klandizie en de omzet. We hebben het opgestelde budget voor de eerste operationele maand ruimschoots, zéér ruimschoots, overtroffen. Dat zegt net zoveel over ons eerste succes als over ons tot nu toe beperkte inzicht in hoe het er toe kan gaan in een eigen strandtent, pardon, strandpaviljoen.

Gespookt heeft het, overdag en ‘s nachts. Overdag met alle bezoekers c.q. gasten, die we zo goed mogelijk te woord staan en laten genieten van wat de keuken en bar te bieden hebben. Met name de eerste week was de service nog niet op het niveau dat we zelf voor ogen hadden – echter er was geen tijd om het team ‘even rustig’ aan elkaar te laten wennen en goed te instrueren. Rennen, rennen en nog eens rennen, zeven dagen in de week. Dat heeft zijn sporen nagelaten, bij ons en bij sommige gasten. Inmiddels zijn we met extra ingeroepen leiding en handjes boven die problematiek uitgekomen. Luctor et emergo is ook hier weer van toepassing.

‘s Nachts onrust omdat we in de tweede week ineens ongewenst bezoek hebben gekregen. Kennelijk vond iemand het nodig om in het holst van de nacht via het dak naar het terras te klauteren en vijftig (!) terrasstoelen over de omheining op het strand te gooien. Om vervolgens met twintig stoelen aan de sjouw te gaan. De volgende ochtend hebben we tot 4 stranden verderop hele stoelen, vernielde stoelen, ingegraven stoelen en verbrande stoelen kunnen terugvinden. En tien mooie stoelen zijn we nog steeds kwijt. Kwajongens werk, of zit er meer achter? We hebben zo onze bedenkingen. Ik heb diezelfde dag nog nachtbewaking ingesteld en daar gaan we het hele seizoen mee door. Ook breiden we ons alarmsysteem uit met camera’s die op afstand bekeken kunnen worden. Dat geeft een veilig gevoel en ik hoop dat het bij deze eenmalige ervaring blijft.

Op het land – in het Badhotel – hebben we sinds 1 juli een hausse aan zomerboekingen te verwerken gekregen. Net alsof het lekkere weer iedereen deed besluiten om een verblijf aan zee te reserveren. Juli en augustus worden topmaanden! Fijn voor alle vaste zomergasten en alle terrasgasten uit de omgeving. Want dat is weer genieten deze weken, van ‘s ochtends vroeg op het terras van Grand Café ’1866′ tot het diner op het terras van Restaurant Zee&Land. De zomerkaart is ingegaan, het dagmenu is terug van weggeweest, en in 1866 serveren we nu een klassiek menu voor een klassieke prijs!

Uit mijn agenda kan ik melden dat er sinds deze maand tussen drie hotels uit Cadzand-Bad en twee Domburgse hotels een eerste overleg heeft plaats gevonden om gezamenlijke voordelen te plukken uit de badplaatsstatus die beiden volgend jaar verwachten te bereiken. Hotel De Blanke Top, het Strandhotel en Hotel Noordzee uit Cadzand en Hotel Bommeljé en het Badhotel uit Domburg trekken straks samen met Marlies Sobzak op in marketing en communicatie. Denk aan gezamenlijk gebruik van klantenbestanden, typisch Zeeuwse beautyartikelen, gezamenlijke arrangementen en meer. Leuk om zo elkaars ideeën aan te horen en daar gezamenlijk weer beter van te worden: gasten én hoteliers!

Een andere highlight is dat collega Jan van Lieshout en ik vorige week woensdag samen een dagje friet bakken op het strand hebben gedaan; leuk en leerzaam. Maar daar heeft u vast al over gelezen op de website www.strand90.nl  of de Facebookpagina van Paviljoen Strand90. Nee, nog niet gedaan? Doe dat dan snel en like us dan ook nog even…

Govert Janzen – 31 juli 2013

Het is (bijna) zover!

Het is zover: Paviljoen Strand90 draait sinds vandaag! Na maanden van voorbereiding vindt momenteel het eerste, besloten, feestje in ons strandpaviljoen plaats. Vanochtend werd er nog volop gesleuteld aan de zonneluifel, as we speak zitten de eerste vijftig gasten te genieten in de zon. Maandag 1 juli (overmorgen) gaan de deuren open voor alle bad- en strandgasten. De laatste groep laat zich de afgelopen week al veelvuldig zien in en om het paviljoen. Met de inrichting grotendeels klaar ziet het er dan ook heel open uit. Goed om te weten dat er al zoveel belangstelling is, en met de zomermaanden juli en augutus in het vooruitschiet kijken wij uit naar drukke dagen en weken in Domburg; in het dorp, in het hotel en in het paviljoen.

Hieronder heb ik een aantal foto’s geplaatst van de afgelopen vierentwintig uur: de aanloop naar het duin, de zonneluifel, het plaatsten van de frietuitgifte onder het paviljoen en kijkjes in het restaurant, de bar en de keuken. We krijgen al veel positief commentaar over de aanpak en de sfeer. Mag ook wel, als je terugkijkt op al het werk dat er in is gaan zitten en de kosten die er mee gemoeid zijn. Maar elke euro is goed besteed, denk ik. Vanuit mijn schrijversstoel wens ik Agnes en al haar nieuwe collega’s heel veel succes en plezier in Strand90 – go for it!

Wilt u ons en onze activiteiten in Paviljoen Strand90 volgen; maakt u dan gebruik van onze website www.strand90.nl die sinds een week in de lucht is. Het is visueel nog even behelpen met tijdelijke foto’s; met een dag of tien hebben we de definitieve foto’s geplaatst en kunt u zich een goed beeld vormen. Een tafeltje reserveren kan dagelijks tussen 10 en 23 uur via telefoonnummer (0118) 586 650 of via de boekingsmodule op de website. U treft er ook de menukaart aan.

Als het weer vanaf nu gaat meewerken en even aanblijft gaan we toch nog een mooi seizoen draaien in Domburg. Wat me bij de weerssituatie van het eerste halfjaar 2013 brengt, en de daaraan gekoppelde mineurstemming over vakantieboekingen en hotelbezettingen. Opnieuw realiseer ik mij dat we in Domburg in een bevoorrechte omgeving werken. Waar sommige hotels in Nederland tot twintig procent in bezetting achterlopen op vorig jaar, is hier nog niet zoveel aan de hand. In het Badhotel hebben we de eerste zes maanden wel gemerkt dat met name de Nederlandse gasten zich laten leiden door de weerssituatie en -verwachtingen. De Duitsers – als ik mag generaliseren – zijn wel volop aanwezig geweest, zo leren onze cijfers. Kennelijk is voor hen minder mooi weer geen bezwaar om ’ein Wochenende am Meer’ door te brengen. Een landgenoot wil eerst weten of de zon schijnt en besluit dan pas om te komen. De economische crisis zal ook best een bepalende factor zijn, maar dat merken wij in Domburg en in het Badhotel een stuk minder!

Tot slot wens ik vanaf deze plaats Janneke (jaargenoot hotelschool) en Wietze een goede reis toe. Zij gaan een jaar lang met hun jacht Anna Caroline van Staeten Landt een reis om de wereld maken. Dat jullie een behouden vaart en thuiskomst in het vooruitzicht mogen hebben en jullie droom verwezenlijken!

Govert Janzen – 29 juni 2013

 

 

 

 

Week 23 uit de agenda van Govert

De vakantie zit er weer op; een week Napels, Capri en Amalfische kust was heerlijk! Tanja, ik en de hondjes hebben genoten van la dolce vita. En ik heb me aan mijn ‘belofte’ kunnen houden door de zon mee terug te nemen – het is deze week goed toeven aan de Walcherse kust. Wat mij meteen bij Paviljoen Strand 90 brengt. Daar zien we nu in een rap tempo de inrichting en uitstraling tot stand komen. Het pand wordt echt een plaatje en als ik alle op- en aanmerkingen om mij heen beluister zal het strandpaviljoen vanaf 1 juli niet om belangstelling verlegen zitten. Zelfs nu wordt er van de terrassen al gebruik gemaakt…

Afgelopen dinsdag was ik als bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief aanwezig bij de officiële ondertekening van de sponsorovereenkomst t.w.v. € 10.000,- met de Rabobank Walcheren/Noord-Beveland. Commercieel Directeur John Antonise steunt met zijn bank de stichting en daarmee de mogelijkheid tot aankoop van nieuwe archiefstukken. Zo konden we op de dag van tekening bekend maken dat een deel van de eerste jaarlijkse bijdrage wordt besteed aan het verwerven van een bijzondere zeekaart uit de 18e eeuw. Daarop staan de kusten van Zuid-Amerika en Afrika, een belangrijke handelsroute van de Middelburgse Commercieele Compagnie. De PZC heeft er vervolgens een artikel aan gewijd, wat ons weer sterkt in het aantrekken van andere sponsoren.

Terwijl ik dit stukje schrijf zitten vijf collega’s zich elders in Zeeland in het zweet te fietsen. Collega’s Nanda, Marloes, Theo, Edwin en Edwin nemen namens het Badhotel vandaag deel aan de Delta Ride for the Roses. Dat is de Zeeuwse tak van de fietswedstrijd waarmee fondsen worden geworven waarmee het KWF onderzoek naar kanker mee mogelijk maakt. Een nobel doel en goed dat wij erbij zijn! Dames en heren wielrenners, straks zit het er weer op en kijken jullie terug op een mooie dag met een mooi resultaat!

Badhotel Domburg is gekozen als bestemming en locatie voor de introductie van de nieuwe Volkswagen Kever Cabrio, en V.A.G. autoimporteur Pon heeft besloten om de Audi RS5 Cabrio ook mee te nemen in het programma. Gisteren was de fotoshoot op locatie en vanaf vandaag verwachten wij de komende weekenden tien autojournalisten die niet alleen twee dagen heerlijk toeren naar Zeeland, maar hopelijk ook het Badhotel meenemen in hun reportages. We houden de bladen in de gaten deze zomer!

Ook had ik twee buren van de Loverendale appartementen deze week op bezoek. Via dit blog hadden zij vernomen dat er plannen zijn om een parkeerkelder onder de parktuin voor het hotel aan te leggen. De voorzitters van hun VVE heb ik in die mate gerust kunnen stellen dat de plannen er weliswaar zijn, maar dat er van activiteiten op korte en middellange termijn nog geen sprake is. Het idee blijft wel bestaan, maar twee alternatieve plannen worden inmiddels ook bestudeerd. Buren, ik hou jullie op de hoogte.

In mijn vorige blog deed ik een oproep om Badhotel Domburg te nomineren als ‘Leukste Hotel van Zeeland’. Dat kan tot 10 juni a.s. nog steeds. We staan momenteel bovenaan in het aantal stemmen, we hebben een zeer goede score, en als u ons nog een laatste positief zetje in de rug wilt geven om de nummer één positie te halen dan vinden wij dat erg leuk! Op de website www.leukstehotelverkiezing.nl/stemmen doet u in minder dan een minuut mee en hebben wij hopelijk straks weer wat te vieren.

Govert Janzen – 8 juni 2013

(op de foto’s v.l.n.r. de entree van het paviljoen, Agnes Rhemrev en Louw Jobse nemen de oplevering van de komende weken door, ook de keuken van Strand 90 krijgt inhoud, Caesar Hulstaert en John Antonise tekenen de sponsorovereeenkomst op het Zeeuws Archief, het is weer buiten-dineren-weer op ons zomerterras)